ΨΗΦΙΣΜΑ του Ε' Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Την πρώτη ημέρα των εργασιών εγκρίθηκε από τους συνέδρους το ακόλουθο ψήφισμα:

Θεσσαλονίκη 25-28 Οκτώβρη 2002

ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ  ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ  ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΦΕΤΧΙ ΓΚΙΟΥΛΤΕΠΕ
Εμείς, οι σύνεδροι στο Ε' Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού που μαζευτήκαμε από τα πέρατα του κόσμου στη Θεσσαλονίκη ζητάμε από τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, και φυσικά την κυβέρνηση της Ελλάδας, να αντιδράσουν άμεσα και αποφασιστικά στην πρόσφατη σύλληψη του ελληνόφωνου φοιτητή Φετχί Γκιούλτεπε. Ο συγκεκριμένος φοιτητής, γεννημένος στα Σούρμενα της περιοχής Τραπεζούντας, φοιτά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η σύλληψή του στην Κωνσταντινούπολη έγινε με το πρόσχημα ότι συμμετέχει στην «απόπειρα ίδρυσης ποντιακού κράτους».
Η ανυπόστατη αυτή κατηγορία αποτελεί εδώ και λίγο καιρό επιχείρημα συγκεκριμένων αντιευρωπαϊκών κύκλων του τουρκικού κατεστημένου με στόχο την αύξηση της εσωτερικής τρομοκρατίας και τη κατατρομοκράτηση των ελληνοφώνων. Η σύλληψη του Φετχί Γκιούλτεπε εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια καταστολής που ξεκίνησε με την απαγόρευση του βιβλίου «Πόντος κουλτουρού» και την παραπομπή σε δίκη του συγγραφέα Ομέρ Ασάν με την κατηγορία της «διαμελιστικής προπαγάνδας». Τα «αδίκημα» του Ομέρ Ασάν και του βιβλίου του είναι ότι παρουσιάζει τον ζωντανό πολιτισμό του Πόντου που φτάνει έως τις μέρες μας.
Η μόνη αντίδραση της δημοκρατικής, ελληνικής και διεθνούς, κοινωνίας απέναντι στις απαράδεκτες τακτικές του τουρκικού κράτους είναι η καταγγελία αυτών των μεθοδεύσεων, η απαξίωση των αντιευρωπαϊκών και ρατσιστικών κύκλων του τουρκικού κατεστημένου στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης και η απαίτηση για άμεση απελευθέρωση του φοιτητή Φετχί Γκιούλτεπε.
Μέσα σε συναισθηματικά πολύ φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε η απονομή τιμητικού επαίνου στον πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Ανδρέα Άθενς για την προσφορά του στον απόδημο ελληνισμό. Για την προσφορά του κ. Άθενς μίλησε ο εκπρόσωπος της βουλής των Ελλήνων και πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για τον απόδημο ελληνισμό κ. Γρηγόρης Νιώτης. Ήταν χαρακτηριστικό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Νιώτη, από τα μάτια του Ανδρέα Άθενς έτρεχαν συνεχώς δάκρυα. Τον τιμητικό έπαινο απένειμε στον κ. Άθενς ο ηγούμενος της ιεράς μονής της Παναγίας Σουμελά π. Παύλος Αποστολίδης.
Ο κ. Γρηγόρης Νιώτης επανέλαβε τη δέσμευση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολου Κακλαμάνη, για την έκδοση τόμου, από τη Βουλή, με τα ιστορικά ντοκουμέντα σχετικά με τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Για την έκδοση αυτή θα συσταθεί από το Σώμα επιτροπή από ιστορικούς και ειδικούς επιστήμονες.
Ακολούθησε η εμφάνιση της μικτής χορωδίας της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας με ποντιακά τραγούδια και χοράρχη τον τραγουδιστή Κώστα Καραπαναγιωτίδη.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah