ΤΟ Ε' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟ 2002 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Το Ε' Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε από 25 έως 28 Οκτώβρη 2002, παρακάμπτοντας τις δυσκολίες που προέρχονταν από μια μερίδα Ποντίων, που προσπάθησαν να το σαμποτάρουν.
Επιμένοντας κυρίως στην απαίτηση του Ποντιακού Ελληνισμού για επίλυση των επειγόντων οξύτατων προβλημάτων των νεοπροσφύγων, το συνέδριο απέδειξε σε όλους ότι οι σημερινοί δύσκολοι καιροί απαιτούν και επιβάλλουν ακόμη και στους επικριτές των ποντιακών ομοσπονδιών του κόσμου, να συναισθανθούν το κακό που επιχειρούν να κάνουν.
Παρά την πίεση που ασκήθηκε προς τους παράγοντες οργάνωσης του συνεδρίου από τη μειοψηφία εκείνων που ακολουθούν λάθος στρατηγικές και τακτικές, το Ε' Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού σημείωσε επιτυχία, αγκαλιάζοντας το σύνολο σχεδόν του οργανωμένου ποντιακού χώρου και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αποδοχή από μέρους της κυβέρνησης και των άλλων αρχών των παγίων αιτημάτων του Ποντιακού Ελληνισμού, που αναφέρονται πολύ χαρακτηριστικά στο ψήφισμα που ομόφωνα εγκρίθηκε από τους συνέδρους.
Ενωμένες οι δύο μεγάλες ομοσπονδίες των Ποντίων, η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, μαζί με τις ισχυρές ομοσπονδίες από τις ΗΠΑ-Καναδά και την Αυστραλία, των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και φορέων Ποντίων από την Ευρώπη, την Κύπρο και τη Νότια Αφρική, κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους και να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος εξελέγη πρόεδρος του Ε' Παγκοσμίου Συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού σε συνεδρίαση των εκπροσώπων των ομοσπονδιών ποντιακών σωματείων όλου του κόσμου, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιούνη 2001, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, ο πρόεδρος άρχισε πυρετώδη προετοιμασία για την καλύτερη οργάνωση του συνεδρίου τον Σεπτέμβρη του 2002 στη Θεσσαλονίκη.
Μιχάλης  Παπαδόπουλος
Μετά τις ασχήμιες που προκάλεσαν κατά τη μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στις 19 Μάη 2002, τα μέλη της ΟΠΣΒΕ, ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, πικραμένος, έστειλε στις 5 Ιούνη 2002 έγγραφο στα υπόλοιπα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, με τη δήλωση της παραίτησής του από τη θέση του προέδρου.
Η οργανωτική επιτροπή συνεδρίασε στις 4 Ιούλη 2002 και αποφάσισε να παραμείνει κενή η θέση του προέδρου, σε ένδειξη τιμής προς τον παραιτηθέντα πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο.
Η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει το Ε' Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού με αναπληρωτή πρόεδρο.
Μετά την παραίτηση του προέδρου του Ε' συνεδρίου πρύτανη κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, ο οποίος έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην αιτία της παραίτησής του, περιγράφοντας συγκεκριμένο πρόσωπο, τον πρόεδρο Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Βόρειας Ελλάδας, αλλά και την πρακτική ελάχιστης μειοψηφίας ανθρώπων, συνήλθε η Οργανωτική Επιτροπή, την οποία αποτελούσαν οι ανά τον κόσμο Ομοσπονδίες του Ποντιακού Ελληνισμού και απεφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία τη συμμετοχή, τη στήριξη και τη συνέχεια του συνεδρίου, προχωρώντας μέσα από αυτό στην αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τον Ποντιακό Ελληνισμό, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Έτσι στο συνέδριο συμμετείχαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ - Καναδά, οι Ομοσπονδίες Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, Αρμενίας, Γεωργίας, Καζακστάν και Κιργιζίας, Κύπρου, Ουκρανίας, Ρωσίας, ποντιακά σωματεία από τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Μολδαβία, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, την Αγγλία, τη Σουηδία, το Βέλγιο και τη Νότια Αφρική, η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Παλιννοστούντων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των παγκοσμίων συνεδρίων του Ποντιακού Ελληνισμού παρατηρήθηκε τέτοια ενωτική συμμετοχή και μαζικότητα, γεγονός που προδιέγραφε την επιτυχία του συνεδρίου, στο οποίο παρότι το οργάνωσαν οι ανά τον κόσμο ομοσπονδίες του Ποντιακού Ελληνισμού, πήραν μέρος και τα πρωτοβάθμια σωματεία που βρίσκονται εκτός ομοσπονδιών.
Το τιμητικό προεδρείο του Ε' Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού, με ομόφωνη απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής κόσμησαν, μεταξύ άλλων, ο ηγούμενος της ιεράς μονής της Παναγίας Σουμελά, οι πρόεδροι των προηγούμενων παγκοσμίων συνεδρίων, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ο οποίος, μάλιστα, τιμήθηκε και για τη συμβολή του στην προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τους απόδημους Έλληνες σε όλο τον κόσμο και για την αμέριστη στήριξή του στον Ελληνισμό της πρώην ΕΣΣΔ.
Βασική προϋπόθεση της επιτυχίας και της αποτελεσματικότητας του συνεδρίου, όμως, πέρα από τη συμμετοχή του συνόλου σχεδόν του οργανωμένου ποντιακού χώρου, απετέλεσαν και οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου, που ήταν οι ακόλουθες:
 α) Ιστορία και παρουσία του Ελληνισμού στον ιστορικό Πόντο,
 β) Γενοκτονία Ποντιακού Ελληνισμού, προώθηση για τη διεθνή αναγνώριση,
 γ) Διασπορά του Ποντιακού Ελληνισμού στην πρώην ΕΣΣΔ και σε όλο τον κόσμο,
 δ) Ογδοντάχρονη προσφορά του Ποντιακού Ελληνισμού,
ε) Η ιστορία και τα προβλήματα του Ελληνισμού της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και των νεοπροσφύγων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα
στ) Θέματα ποντιακής νεολαίας, αλλά και προοπτικής του οργανωμένου ποντιακού χώρου.
Αδαμάντιος  Πεπελάσης
Για τη μεγάλη προσφορά των προσφύγων και ιδιαιτέρως των Ποντίων, μίλησε ο καθηγητής και πρώην διοικητής της ΑΤΕ Αδαμάντιος Α. Πεπελάσης, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης για την έναρξη του συνεδρίου. Χρησιμοποιώντας καινούργια αποδεικτικά στοιχεία, ο κ. Πεπελάσης αναφέρθηκε στην προσφορά των Ποντίων στην οικονομία, στις επιστήμες, στις τέχνες και τα γράμματα.
Το μικρασιατικό δράμα ήταν φοβερό. Δεν αφήνει περιθώρια για στατιστικές αναλύσεις, ποσοτικοποιήσεις των μεγεθών, ή συγκριτικές μετρήσεις. Η προσφορά των προσφύγων και εξ αυτών των Ποντίων στη διαμόρφωση και την πρόοδο της σημερινής ελληνικής κοινωνίας δεν είναι μετρήσιμη. Είναι ανυπολόγιστη, όποια κριτήρια και αν επιλέξουμε. Διέστειλε τους ορίζοντες της κοινωνικής οργάνωσης, διεύρυνε τα πεδία της οικονομικής δραστηριότητας, διάνοιξε νέο βάθος για τον ελληνικό πολιτισμό, γλύκανε την ψυχή του ελληνισμού. Κοιτάζοντας τώρα προς τα πίσω, με την πίκρα υποδόρια, με ωριμότητα, ογδόντα τόσα χρόνια μετά, η Ελλάδα με το προσφυγικό, με όλες τις ελλείψεις της, τότε, παρά την καθυστέρηση, τα πάθη της, τον πόνο της, τις αδυναμίες της, οργανωτικές, οικονομικές, θεσμικές και άλλες, πέτυχε τότε να μεταμορφώσει τη συμφορά και την ταπείνωση, την εθνική απελπισία, να μεταμορφώσει όλα αυτά σε ωραίες στιγμές της ιστορίας της.
Η ομιλία του κ. Αδαμάντιου Πεπελάση έκανε βαθιά αίσθηση στο πυκνό ακροατήριο για τη μεστότητά της και το πλήθος των νέων στοιχείων που προσκόμισε.
Το επιστημονικό μέρος του συνεδρίου πλαισίωσαν λαμπροί εισηγητές - επιστήμονες, αποτέλεσμα της συντονισμένης και κοπιώδους προσπάθειας της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, που επί αρκετούς μήνες εργάστηκε προς την κατεύθυνση αυτή. Με κεντρικό εισηγητή τον καθηγητή Αδαμάντιο Πεπελάση, επιστήμονες όπως ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Μασσαλίας Μισέλ Μπρουνό, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Βίρτσμπουρκ Ευάγγελος Κωνσταντίνου, ο διδάκτορας του πανεπιστημίου του Γκέτιγκεν Αχιλλέας Ανθεμίδης, ο διεθνολόγος δρ Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο συγγραφέας - ιστορικός Χάρης Τσιρκινίδης, ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Πάνος Καϊσίδης, ο δρ. σύγχρονης ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης, η λέκτορας Κοινωνιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Μαρία Βεργέτη, ο δρ Ιστορίας Σωκράτης Αγγελίδης, ο δρ Θεολογίας Κωνσταντίνος Παπουλίδης, ο συγγραφέας Γεώργιος Αντωνιάδης, ο δρ νομικής - διεθνολόγος Πελάγιος Χρυσοβέργης- Σταυρίδης συμμετείχαν με εισηγήσεις τους στο Ε' Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού.
Από την άλλη πλευρά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εισηγήσεις από εκπροσώπους του οργανωμένου ποντιακού χώρου από όλο τον κόσμο, όπως ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ Πάνος Σταυριανίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Γεωργίας Κυριάκος Ιορδανίδης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αυστραλίας Κυριάκος Αμανατίδης. Επίσης ο καθηγητής μέσης εκπαίδευσης μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος Γιάννης Βιόπουλος και ο νομικός Γεώργιος Γκουροβάνωφ, ως εκπρόσωποι της νεολαίας.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε θέματα που απασχολούν τον Ποντιακό Ελληνισμό, σε θέματα νεολαίας, αλλά και προοπτικής, καθώς και προβολής των αιτημάτων του Ποντιακού Ελληνισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα του Ελληνισμού της πρώην ΕΣΣΔ και των νεοπροσφύγων που έχουν εγκατασταθεί πρόσφατα στην Ελλάδα.
Στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ «Νικόλαος Γερμανός» άρχισε τις εργασίες του το πρωί του Σαββάτου 26 Οκτώβρη 2002 το Ε' Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού. Θεματική ενότητα της πρωινής συνεδρίας ήταν «Πόντος: Ιστορία-Πολιτισμός».



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah