Στρατιωτική διοργάνωση των Σανταίων

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Μόλις ανέβηκαν οι οπλισμένοι Σανταίοι στην Σαντά η "Ένωση"*  επειδή είχε πληροφορίες ότι θα κάνουν επιδρομές στην Σαντά οι γύρω απ' αυτήν Τούρκοι έστειλε στις δεκαπέντε του Δεκέμβρη τον Θεοδόση Χειμωνίδη στη Σαντά, τον διέταξε δε να καλέσει γενική συνέλευση των Σανταίων και να τους ανακοινώσει τις κατωτέρω αποφάσεις :
1. Να συστηθεί πενταμελής Επιτροπή Άμυνας της Σαντάς .
2. Η Επιτροπή Άμυνας να συστήσει στο κάθε χωριό και να υποδείξει όσους οπλαρχηγούς ξέρει  ικανούς .
3. Κάθε  Σανταίος από είκοσι έως πενήντα χρόνων είναι υποχρεωμένος να οπλιστεί και
4. Όσοι δεν έχουν όπλα και στολή να κατεβούν στην Τραπεζούντα για να οπλιστούν και να ντυθούν .
Η γενική συνέλευση εξέλεξε πρόεδρο της επιτροπής άμυνας τον Θεοδόση Χειμωνίδη, γραμματέα της επιτροπής τον Γιάννη Κουφατσή, ταμία τον Ισαάκ Κούρτογλου και συμβούλους ,τους Χρήστος Σεβαστίδη και Αβραάμ Καλαϊτζίδη.
Η Επιτροπή εξέλεξε γενικό οπλαρχηγό του Γιάννη Σπαθάρο** και βοηθούς του, τους Αβραάμ Καλαϊτζίδη Χρήστο Σεβαστίδη, Ευκλείδη Κουρτίδη , Γιάννη Ορφανίδη, Γιάννη Ζαχαριάδη και Γιάννη Τριανταφυλλίδη.
Ισχανάντων Σαντάς
 Οι Ισχανανταίοι  έδωσαν στον αρχηγό τους Ευκλείδη και δύο βοηθούς τον Γεώργιο Γωνιάδη  και τον Περικλή Κουφαντσή. Οι Ισχανανταίοι πήραν κατάκαρδα το ζήτημα της διοργάνωσης και πρώτοι αυτοί ενέργησαν την ανόρυξη πολλών χαρακωμάτων στη γραμμή Μωρέν, Κοιλαδί ρακάν και  Αρόξ .
 Τα χαρακώματα αυτά τα φύλαγαν νύχτα μέρα εναλλάξ οι υπερδιακόσιοι   οπλίτες της Σαντάς οι οποίοι εκτός από τα διακόσια οπισθογεμή όπλα( μάλινχερ, μάουζερ, γκρά   κ.λπ.) που απόκτησαν κατά καιρούς, γέμισαν και άδειες μπόμπες  με δυναμίτη και καψούλια που τα είχαν άφθονα  είχαν αυτόματο και μετέτρεψαν τις μπόμπες σε χειροβομβίδες που εκρηγνύονταν με φοβερό κρότο.
 Ύστερα από τη διοργάνωση τους οι Σανταίοι επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν τους Τερελήδες για να εξουδετερώσουν τις κακές σκέψεις εναντίον της Σαντάς .
 
 
 
 
*Τέλη του 1917 ιδρύθηκε στην Τραπεζούντα πολιτικό σωματείο. Ιδρυτές αυτού λεγόταν πως ήσαν οι Μητροπολίτες Τραπεζούντας  και Ροδοπόλεως, ο Φίλιππος Χειμωνίδης και ο Νικόλαος Λεοντίδης.

** Ο Γιάννης Σπαθάρος λίγους μήνες μετά την εκλογή του, έκαμε κάποια επιδρομή στα γειτονικά  τουρκοχώρια, όπου κρυολόγησε , άρπαξε πνευμονία και πέθανε πρόωρα
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah