Ο γενναίος οπλαρχηγός Χρήστος Κασάπογλης

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

 Άλλος ένας γενναίος εκδικητής- εσκιάς, που έδρασε κατά την περίοδο 1720 με 1730, ήταν ο Χρήστος Κασάπογλης, που καταγόταν από την κωμόπολη Βεζίρ Κιοπρού του Δυτικού Πόντου. Ο Χρήστος Κασάπογλης, όταν πέρασε την εφηβεία, κάλεσε μερικούς συμπατριώτες του και τους είπε: «Είναι ντροπή να δεχόμαστε τις απειλές των Τούρκων και να κλεινόμαστε στα σπίτια μας σαν τις γυναίκες. Πρέπει να τους δείξουμε ποιοι είμαστε σαν άνδρες και εγώ δίνω πρώτος το παράδειγμα».

Η γενναία αυτή απόφαση παρέσυρε και τους άλλους πατριώτες του, που θεώρησαν υποχρέωσή τους να τον ακολουθήσουν στα βουνά της περιοχής τους, όπου ήταν ο αρχηγός των εκδικητών. Αγνός και ιδεολόγος αγωνιστής και πατριώτης, από την αθάνατη λεβεντογενιά των Ποντίων. Του οφείλεται κάθε τιμή, έπαινος και εθνικός σεβασμός. Ανήκει στη χορεία των μεγάλων εκείνων Ελλήνων, που, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, πρόσφεραν τη ζωή τους στην υπεράσπιση του ελληνοχριστιανικού κόσμου. Θυσίασε τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του, όπως και τη ζωή των συμπατριωτών του για την υπεράσπιση των Ελλήνων που καταπιέζονταν από τους Τούρκους και τους ντερεμπέηδες.
Ο Χρήστος Κασάπογλης καταγόταν από πλούσια οικογένεια και τα πράγματα για τον ίδιο και τους συγγενείς του κυλούσαν ομαλά, μέχρι τη στιγμή που είδε τους Τούρκους του ντερέ-μπεη να εκβιάζουν τους Έλληνες να αλλαξοπιστήσουν και να γίνουν μουσουλμάνοι. Από τη βία δεν γλίτωσε ούτε η οικογένεια του, που επιπλέον την απειλούσαν να κατασχέσουν το σπίτι και τα χωράφια τους. Οι Τούρκοι τους απαγόρεψαν να μιλάνε την ελληνική γλώσσα.
Μπροστά στην απειλή αυτή, χρειαζόταν κάποιος να διακινδυνέψει να συγκρουστεί κατά μέτωπο με τους Τούρκους για να προστατέψει τους χριστιανούς. Ο εκδικητής έπρεπε να ανταποδίδει τα ίδια στους Τούρκους που καταδίωκαν τους απλούς Έλληνες του Βεζίρ Κιοπρού.
Το μίσος του Χρήστου Κασάπογλη εναντίον των Τούρκων έγινε μεγαλύτερο όταν συνέλαβαν τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Γιάννη, που τον φυλάκισαν, πιέζοντας τον να αλλαξοπιστήσει και να γίνει μουσουλμάνος. Τον απειλούσαν ότι αν δεν δεχτεί, θα τον εκτελέσουν.
Ο Χρήστος Κασάπογλης δεν μπορούσε να ανεχτεί αυτήν την κατάσταση. Άρχισε τις επιθέσεις εναντίον τουρκικών χωριών της περιοχής Βεζίρ Κιοπρού. Μια μέρα συνέλαβε περισσότερους από είκοσι Τούρκους και τους οδήγησε στο βουνό Ταφσάν Νταγ, απειλώντας να σκοτώσει τους αιχμαλώτους, αν οι Τούρκοι δεν άφηναν ελεύθερο τον αδελφό του Γιάννη και τους συμπατριώτες του.
Έτσι και ο Χρήστος Κασάπογλης πέρασε στη χορεία των εκδικητών της περιόδου εκείνης.

Γιώργος Αντωνιάδης
Οικονομολόγος -συγγραφέας
 Νέα Πάφρα Σερρών

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah