Και η τύχη αυτού του υπόλοιπου; Ταφόπετρα; Μέρος 3ο

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Μερκούρης Κερατσούς. Κύριε Πρόεδρε, είχα την ευκαιρία στην πρωτολογία μου να υπογραμμίσω και να σημειώσω τόσο την ευαισθησία όσο και την καλοπιστία της αξιοτίμου κυρίας Υφυπουργού των Κοινωνικών Υπηρεσιών και μάλιστα πριν ακούσω την απάντηση της.
Όσον αφορά την απάντηση που έδωσε η κυρία Υφυπουργός προς εμάς τους επερωτώντες, δεν κάλυψε το ανοιχτό και οξύ κοινωνικό πρόβλημα και δεν έδωσε, όπως περιμέναμε, απαντήσεις, στα συγκεκριμένα θέματα, που με την επερώτηση μας θέσαμε. Δεν θ' αναφερθώ σε όσα ο αξιότιμος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πελοποννήσιος και άλλοι συνάδελφοι ανέφεραν, για να μην επαναλάβω τα ίδια πράγματα Ήθελα να σταθώ στο γεγονός ότι η κυρία Υφυπουργός επικαλέσθηκε την σύσταση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.
Επιθυμώ να βεβαιώσω την κυρία Υπουργό, ότι η φαλκίδευση της ανταλλάξιμης περιουσίας θα γίνει με τη σύσταση αυτής της εταιρείας, η οποία δεν προβλέπει ούτε ιδιαίτερο λογαριασμό, ούτε ιδιαίτερη διαχείριση Είναι προφανές, ότι καταβάλλεται από την Κυβέρνηση προσπάθεια να φαλκιδεύσει, όπως είπα προηγούμενα, την ανταλλάξιμη περιουσία, με τη σύσταση της Κτηματικής Εταιρείας, για την οποία μας μίλησε πριν από λίγο η κ. υφυπουργός.
Προσωπικά δεν θέλω να αμφισβητήσω τις προθέσεις της κυρίας υφυπουργού και την καλή της πίστη. Πιστεύω όμως άλλοι σκοποί υποκρύπτονται και εξυπηρετούνται. Και παρακαλώ να μεριμνήσετε, κυρία υφυπουργός, αυτόν τον νόμον που αφορά τη σύσταση Κτηματικής Εταιρείας να τον δείτε, γιατί με την ανάγνωση του κειμένου αυτού του νομοσχεδίου θα πειστείτε, ότι πραγματικά, με τον τρόπο αυτό θα φαλκιδευτεί η ανταλλάξιμη περιουσία.
Είχα την ευκαιρία να μελετήσω το έργο του προέδρου κ. Π. Κανελλόπουλου «Η ιστορία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» όπως είχα την ευκαιρία να διαβάσω την επιστολή, την οποία δημοσίευσε η «Νέα Εστία» σχολιασμένη από το μεγάλο τραγωδό - αφηγητή της προσφυγιάς, τον Ηλία Βενέζη.
Δεν καταλόγισα ευθύνη αθρόως σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες και χωρίς διάκριση. Ο καταλογισμός των επιμέρους ευθυνών είναι έργο της ιστορίας ή του ιστορικού που θα ασχοληθεί με τα επί μέρους πρόσωπα. Όμως σήμερα κάνουμε μία διαπίστωση, ότι 57 χρόνια δεν αποκαταστάθηκαν οι αστοί πρόσφυγες. Έκανα την παρατήρηση - και ίσως από αυτή την παρατήρηση πήρε την αφορμή ο αξιότιμος Πρόεδρος, κ. Κανελλόπουλος - ότι αυτοί δεν αποκαταστάθηκαν λόγω της Βενιζελικής τους τοποθέτησης και των φιλελεύθερων πολιτικών τους φρονημάτων. Ο κύριος Πρόεδρος μίλησε για τα αισθήματα του αντιβενιζελικού κόσμου, και αντιδιάστειλε τις προθέσεις της αντιβενιζελικής ηγεσίας. Και ερωτώ τον κύριο καθηγητή της φιλοσοφίας του δικαίου, τον αξιότιμο κύριο Κανελλόπουλο: Διαλεκτικά στέκει αυτή η αντιδιαστολή; Ψυχαναλυτικά, δικαιολογείται; Κατά την αντίληψή μας, όχι. Βέβαια στη ροή του λόγου του επεκαλέσθηκε και την τοποθέτηση τότε στο Υπουργείο Προνοίας, του Μιχαήλ Κύρκου και του Σολομωνίδη.
Σήμερα έχουμε την καθ' όλα εξαίρετη κυρία Συνοδινού, στο Υπουργείο αυτό, που έχει αγαθή πρόθεση. Αλλά η πρόθεση της αξιότιμης κυρίας υφυπουργού δεν φθάνει. Χρειάζεται πρόγραμμα κυβερνητικό και πρόθεση κυβερνητική να επανορθώσει αυτή την αδικία που συνεχίζεται επί 57 χρόνια. Η κυρία υφυπουργός, μέσα στις καλές της προθέσεις, έφθασε στο σημείο - και το υπογραμμίζω - να μας διαβεβαιώσει ότι με την σύσταση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, δεν θα θιγεί καθόλου η ανταλλάξιμη περιουσία.

Στάθης Παναγουλης. Κύριε Πρόεδρε, τόσο εγώ όσο και οι άλλοι συνάδελφοι, που αναπτύξαμε τη σημερινή επερώτηση θέσαμε ορισμένα συγκεκριμένα ερωτήματα στη κυρία Υφυπουργό των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Προσωπικά δεν άκουσα να δίνει απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα. Αντίθετα ανέφερε πολλούς αριθμούς που νομίζω όχι μόνο εγώ, αλλά και οι άλλοι συνάδελφοι, δεν μπορέσαμε να τους παρακολουθήσουμε.
Τα συγκεκριμένα ερωτήματα είναι τα εξής και τα επαναλαμβάνω, και νομίζω ότι οφείλει η κυρία Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών να δώσει απάντηση, αν σκοπεύει η Κυβέρνηση να διαγράψει τα χρέη όλων των προσφύγων που έχουν αποκατασταθεί στεγαστικά. Αν σκοπεύει η Κυβέρνηση να εγγράψει στον Κρατικό Προϋπολογισμό την αναγκαία πίστωση για την ανέγερση ισαρίθμων κατοικιών όσες είναι οι χιλιάδες εκείνες οικογένειες, που δεν έχουν αποκατασταθεί μέχρι σήμερα στεγαστικά, δηλαδή 57 χρόνια μετά την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής.
Δεν έχει σημασία για μας ο αριθμός των μη αποκατασταθέντων και αν θέλει η κυρία Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών δεχόμεθα τη δική της άποψη, ότι η αστικές προσφυγικές οικογένειες είναι 2.500 χιλιάδες και όχι 5 η 6 χιλιάδες, όπως ισχυρίζεται η προσφυγική ένωση. Για μας έχει σημασία να δηλώσει αν η Κυβέρνηση, και ως πότε θα αποκαταστήσει όλες αυτές τις προσφυγικές οικογένειες.
Εδήλωσε η κυρία Υφυπουργός ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται στην ευθεία της επίλυσης του προσφυγικού προβλήματος. Θα μου επιτρέψει να διαφωνήσω, γιατί εδώ και 1,5 χρόνο, όταν πάλι είχε συζητηθεί παρόμοια επερώτηση, είχε δηλωθεί στη Βουλή ότι το προσφυγικό θέμα θα λυθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Καίτοι όμως από τότε μέχρι σήμερα έχει περάσει 1,5 χρόνος δεν είδαμε απολύτως τίποτε. Θα συμφωνήσουμε όμως σε ένα μόνο σημείο, ότι η Κυβέρνηση δεν βρίσκεται στην ευθεία της επίλυσης του προσφυγικού προβλήματος, αλλά στην ευθεία του να παραδώσει πλέον την αρχή, γιατί έχει αποτύχει σε όλα τα προβλήματα που αφορούν τον τόπο μας, όσο στο εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό τομέα.
Σε ό,τι αφορά την ανταλλάξιμο περιουσία, είναι γνωστό ότι πάει στο Γενικό Λογαριασμό της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, πράγμα που σημαίνει ότι θα χαθεί, ενώ κανονικά πρέπει να πάει σε ειδικό λογαριασμό, ούτως ώστε αυτά τα χρήματα να διατεθούν στο ακέραιο τους για τους πρόσφυγες και γενικά για το προσφυγικό πρόβλημα. Δεν έδωσε επίσης απάντηση και πολύ σωστά το τόνισε ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος, κύριος Αλευράς, στο καινούργιο ξεσπίτωμα χιλιάδων οικογενειών, σε προσφυγικούς συνοικισμούς της Αθήνας σήμερα, με αφορμή τον νέο Συγκοινωνιακό Δακτύλιο.

Άννα Συνοδινού (Υφυπ. Κοινωνικών Υπηρεσιών), Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να διαβεβαιώσω τον αξιότιμο κ. εκπρόσωπο της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, καθώς και όλους τους συναδέλφους της Βουλής, ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται στην ευθεία της επιλύσεως της στεγαστικής αποκαταστάσεως των υπολοίπων αστών προσφύγων του 1922. Ένας λόγος δε που θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος είναι και η δημιουργία της Κτηματικής Εταιρείας η οποία ανέλαβε να διαχειριστεί την κτηματογράφηση, την χαρτογράφηση και την καταγραφή όλων των κτημάτων, τα οποία συμπεριλαμβάνονται και αποτελούν και την ανταλλάξιμο περιουσία των αστών προσφύγων του 1922. Αυτό δεν σημαίνει, ότι θα «αρπαγούν» και θα χρησιμοποιηθούν για αλλότρια οφέλη, αλλ' αντίθετα θα αποδοθούν σε αυτούς που ανήκουν.

Αυτή είναι η επιθυμία και η απόφαση του Υπουργείου και δεν χρειάζεται να δώσω άλλες διαβεβαιώσεις. Τα κτήματα αυτά ανήκουν αποκλειστικά στους αστούς πρόσφυγες και σ' αυτούς θα αποδοθούν δι' αυτής της τελικής πλέον κτηματογραφήσεως, ώστε να λήξη ο Κυκεώνας, μέσα στο οποίο βρισκόμαστε και δεν ξέρει κανείς στην Ελλάδα πόσα και ποιου είναι τα κτήματα αυτά. Ξεκαθάρισμα θα γίνει υπέρ των αστών προσφύγων και όχι σε βάρος τους. Αυτή είναι μια σαφής διαβεβαίωση, που παρακαλώ να την δεχθείτε.



Ιωάννης Αλευράς. Υπάρχει μία ουσιωδέστατη διαφορά σ' αυτά που δηλώνει η κ. Υφυπουργός. Και υπάρχει ακόμα και μια ογκώδης ανακρίβεια. Η ανταλλάξιμος περιουσία, όταν μπαίνει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, μπαίνει σε ξεχωριστό λογαριασμό, υπάρχει ξεχωριστή διαχείριση, ή όλα τα δημόσια κτήματα τα διαχειρίζεται σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες και τους ίδιους όρους το περίφημο διοικητικό συμβούλιο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου; Δεν υπάρχει ατυχώς ξεχωριστός λογαριασμός. Και μην εκτίθεσθε σε μια δήλωση, η οποία αφ' εαυτής είναι ανακριβής. Η ανταλλάξιμος περιουσία περιέρχεται, όπως περιέρχονται Όλα τα κτήματα του Δημοσίου, στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και εκεί ανακατεύονται όχι μόνον τα έσοδα, αλλά και η όλη διαχείριση. Εκεί μοιραία, έτσι, θα εξαφανιστεί και τυπικά η ανταλλάξιμος περιουσία. Επομένως η δήλωση σας δυστυχώς αυτή τη δυσάρεστη μορφή λαμβάνει και περιέχει, επί της εξηγήσεως που μας δώσατε, τα στοιχεία πολλής ανακρίβειας.



Άννα Συνοδινού (Υφυπ. Κοινωνικών Υπηρεσιών). Δεν σημαίνει, επειδή θα γίνει γενική κτηματογράφηση, ότι οι υποχρεώσεις του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών προς τους αστούς πρόσφυγες πρόκειται να λησμονηθούν. Αντιθέτως οι υποχρεώσεις που έχει το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών, όπως ενεφανίσθησαν μέσα από τις διατάξεις που διατυπώθηκαν και παρουσιάστηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών, θα υλοποιηθούν σε νόμο και θα τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν τους αστούς πρόσφυγες του 1922.


Ιωάννης Αλευράς. Μην επιμένετε στη δήλωση αυτή. Μην επιμένετε γιατί δεν έχετε υπ' όψη σας τις διατάξεις του νόμου «περί Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου». Η κτηματογράφηση θα γίνει για όλη την κτηματική περιουσία του Δημοσίου. Η διαχείριση όμως είναι ενιαία. Συγχωνεύονται όλα τα κτήματα του Δημοσίου και μετά από λίγο έτσι, καιρό, δεν θα υπάρχει πια ούτε ανάμνηση της ανταλλαξίμου περιουσίας. Ακόμη και ο χαρακτηρισμός «ανταλλάξιμος περιουσία» θα έχει λησμονηθεί. Αυτό επετεύχθη με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου που σεις ψηφίσατε και την οποία επικαλεστήκατε. Μην επιμένετε λοιπόν.

Προεδρεύων (Ισαακ Λαυρεντιδης). Δια των αλλεπαλλήλων νόμων «περί κρατικοποιήσεως της ανταλλαξίμου περιουσίας επιδιώκεται να τελειώσει το θέμα της ανταλλαξίμου περιουσίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα χαθούνε όλα αυτά. Θα ρευστοποιηθούν δια να διατεθούν τα κεφαλαία δια την αποκατάσταση  των προσφύγων και όταν αποκατασταθούν όλοι οι πρόσφυγες, θέμα δεν θα υπάρχει. Τίποτε δεν εμποδίζει την Κτηματική Εταιρεία να διαχειρίζεται 5-6 χωριστούς λογαριασμούς. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Ιωάννης Αλευράς. Δεν προβλέπεται, κ. Πρόεδρε, από τις διατάξεις του νόμου και δεν μπορεί να γίνει, γιατί δεν τίθεται καμία προϋπόθεση, σύμφωνα με την οποία η ανταλλάξιμος περιουσία έχει ιδιαίτερη διαχείριση. Γι' αυτό συγχωνεύεται.

Προεδρευων (Ισαακ Λαυρεντίδης). Είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε η ανταλλαξιμος περιουσία έχει δική της φυσιογνωμία και δεν μπορεί να γίνη σύμμειξη με οποιαδήποτε άλλη.

Ιωάννης Αλευράς. Αυτό έχει ήδη γίνει με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
Είπατε ακόμη (απευθύνεται στην υφυπουργό) ότι η ανταλλάξιμος περιουσία πρόκειται να χαρτογραφηθεί και να απογραφεί με το νόμο αυτό της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Εκεί όπως είδατε - αν έχετε υπόψη σας το νόμο αυτόν - αναφέρεται σε όλα τα δημοσία κτήματα, γιατί δυστυχώς, ενώ η πιο μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα γνωρίζει τι της ανήκει και τι δεν της ανήκει. Μόνο το Δημόσιο δεν γνωρίζει ποια είναι η περιουσία του. Αλλά συγκεκριμένα για την ανταλλάξιμη περιουσία έπρεπε να είχε από χρόνια όχι μόνο χαρτογραφηθεί, αλλά και απογραφηθεί, ώστε να ήταν γνωστό και το τελευταίο μέτρο και το τελευταίο σπίτι που ανήκει στην ανταλλάξιμο περιουσία. Έπρεπε ακόμα αυτή η περιουσία να είχε αξιοποιηθεί προς όφελος πραγματικά των προσφύγων και να είχε διατεθεί για τους πρόσφυγες. Και είπαμε ότι ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος του Σώματος στο βιβλίο του γράφει ότι μόνο 7% έχει διατεθεί από αυτή την περιουσία. Και, όπως πληροφορούμαι, η περιουσία αυτή σιγά-σιγά εξανεμίζεται, μέχρι του σημείου σήμερα να αποτιμάται - όπως λέγεται - γύρω στα 4 δισεκ. Έτσι υπολογίζεται σήμερα ότι είναι η υπόλοιπη ανταλλάξιμη περιουσία, ότι ένα μέρος αυτής της περιουσίας έχει διαρρεύσει για σκοπούς ξένους από εκείνους που προορίζεται, βάσει της συνθήκης της Λωζάνης και της δήλωσής του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Είπατε ακόμα ότι υπάρχουν 2.500 οικογένειες αναποκατάστατες. Μα εμείς ζητήσαμε να δοθεί η προθεσμία εκείνη, που απαιτείται, για να υποβάλουν αιτήσεις όλες οι άλλες προσφυγικές οικογένειες, που δεν πρόφθασαν με τις διατάξεις, που ισχύουν, να υποβάλουν αιτήσεις, ώστε εφ' όσον δικαιούνται, να δικαιωθούν αποκαταστάσεως. Εμείς δεν λέμε να μπει στο πρόγραμμα μέσα αυτό το ειδικό που ζητήσαμε να γίνει για τους πρόσφυγες, οποιαδήποτε οικογένεια. Αυτές δηλαδή που ήλθαν στην Ελλάδα σαν πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις περιουσίες τους και όλο το βιός τους εκεί που ξεριζώθηκαν. Πρέπει το Κράτος να φανεί συνεπές στις υποχρεώσεις του και όχι να στηρίζεται στις προθεσμίες για να τις αποφύγει. Εάν υπάρχουν οικογένειες αναποκατάστατες και δικαιούνται αποκατάστασης, ανεξάρτητα εάν έχουν υποβάλει αίτηση ή όχι, πρέπει να τους δώσετε την ευχέρεια, εις τρόπον ώστε να αποκατασταθούν.

Γιώργος Λαμψίδης

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah