Ποντιόφωνοι Μουσουλμάνοι

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Στο βόρειο τμήμα της τουρκικής επικράτειας κατοικούν χιλιάδες ποντιόφωνοι μουσουλμάνοι, που τα τελευταία χρόνια αναζητούν τις ρίζες τους. Είναι πληθυσμοί που έχουν ιστορικές καταβολές και δεσμούς με τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής που ζουν στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποτελέσουν γέφυρα αλληλοκατανόησης, φιλίας και προσέγγισης των δύο λαών.
Στην Τουρκία, ωστόσο, οι ποντιόφωνοι αυτοί αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, εξαιτίας της αδικαιολόγητης - με τα σημερινά δεδομένα - στάσης του επίσημου τουρκικού κράτους.
Πριν από δέκα χρόνια, ο ποντιόφωνος μουσουλμάνος συγγραφέας και ιστορικός Ομέρ Ασάν γνώρισε πολλούς διωγμούς από το τουρκικό κράτος και παραπέμφθηκε στα δικαστήρια εθνικής ασφάλειας με την κατηγορία της «τρομοκρατικής δράσης και πρόθεσης διαμελισμού της Τουρκίας».
Ο Ομέρ Ασάν ταλαιπωρήθηκε, γιατί έγραψε στο βιβλίο του «Ο πολιτισμός του Πόντου» για την ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητα των χιλιάδων ποντιόφωνων μουσουλμάνων της βόρειας Τουρκίας, οι οποίοι κατοικούν στις περιοχές της Τόνγιας και του Όφη 1.500 χρόνια πριν φτάσουν στην περιοχή οι Τούρκοι.
Κάποιοι μουσουλμάνοι, δηλώνοντας ότι είναι Πόντιοι, ζήτησαν πολιτικό άσυλο από τα αρμόδια ελληνικά υπουργεία, χωρίς καμία ανταπόκριση. Οι άλλοι, όλοι σχεδόν, δεν τολμούν ούτε να ψιθυρίσουν ότι είναι Έλληνες στην καταγωγή, εξισλαμισθέντες με τη βία ή με τη θέλησή των προγόνων τους. Η Τουρκία είναι, μάλλον, η μοναδική χώρα σε όλο τον κόσμο, όπου οι πολίτες τρομοκρατούνται, για να ξεχάσουν την καταγωγή τους!
Οι ποντιόφωνοι αυτοί αντιμετωπίζονται με σκληρό τρόπο από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, τη στιγμή που οι δύο κυβερνήσεις και κάποιοι «ρομαντικοί» Έλληνες αντιπολιτευόμενοι υποστηρίζουν το δικαίωμα των μουσουλμάνων της ελληνικής Θράκης «να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι».
Δύο μέτρα και δύο σταθμά και από την πλευρά της Ελλάδας, που ενώ γνωρίζει την ύπουλη τουρκική πολιτική από το 1924 και μέχρι σήμερα, ρίχνει νερό στον μύλο της τουρκικής αδιαλλαξίας και βαρβαρότητας, ίσως για να θρηνήσει η Ελλάδα, ή κάποιοι άλλοι λαοί, και άλλες γενοκτονίες. Δεν διδάσκονται καθόλου από το σημερινό δράμα του κουρδικού λαού; Μήπως κλείνουν τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα;
Δεν υπάρχει πρόθεση για αναμόχλευση παθών - παλαιών και νέων - ούτε θέλει κανείς να δημιουργηθούν σοβαρότερα προβλήματα σε βάρος των ποντιόφωνων της Τουρκίας, αλλά οι Πόντιοι, τουλάχιστον, ζητούν από τους ηγέτες της Ευρώπης τη στάθμιση όλων των παραγόντων - μέσα στους οποίους και το ζήτημα της πολιτιστικής ύπαρξης και διαφορετικότητας των μουσουλμάνων ελληνικής καταγωγής - πριν πουν το ναι στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάνος Καϊσίδης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah