Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους πρόγονους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. ΑΣΚΗΤΙΚΗ-Νίκου Καζαντζάκη

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015

Εκατό χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων: Οι βιασμοί και οι άγριες δολοφονίες από τους Τούρκους

Σήμερα, 24 Απριλίου 2015, συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο όρος γενοκτονία είναι κάτι που το κράτος της Τουρκίας ακόμη και σήμερα αρνείται να αποδεχτεί, υποστηρίζοντας πως τα εκατομμύρια των Αρμενίων, σύμφωνα με τους ιστορικούς, που θανατώθηκαν ήταν αποτέλεσμα εμφυλίου σπαραγμού στην Οθωμανική αυτοκρατορία όπου έχασαν την ζωή τους και Τούρκοι.
Οι Αρμένιοι σε όλον τον κόσμο θα θυμηθούν και θα τιμήσουν τους νεκρούς προγόνους τους της γενοκτονίας του 1915. Αξίζει να αναφέρουμε το γεγονός ότι η Εκκλησία της Αρμενίας θα αγιοποιήσει τα θύματα της γενοκτονίας ως φόρο τιμής και με αφορμή της συμπλήρωσης των εκατό ετών από την θλιβερή εκείνη περίοδο.
Η τελετή αγιοποίησης ξεκίνησε χθες παραμονή της επετείου και θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα.
Με το πέρας της τελετής οι καμπάνες όλων των αρμενικών εκκλησιών ανά τον κόσμο θα σημάνουν ενώ θα τηρηθεί και ενός λεπτού σιγή. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα αλλά και την Κυριακή 26 Απριλίου στην Θεσσαλονίκη.
Του Γεωργίου Ι. Χαλκιόπουλου