Η Ποντιακή Κοινότητα βραβεύει φοιτητές

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, 17 Αυγούστου, σε μία όμορφη εκδήλωση, η Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας έδωσε σε δύο νέους Τιμητικά Διπλώματα, συνοδευόμενα από 500 δολάρια, για την άριστη επίδοσή τους στην Ελληνική Γλώσσα το 2011 στο επίπεδο VCE, και φέτος στο πρώτο έτος του μαθήματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe.
Το 2011 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ποντιακής Κοινότητας, με Πρόεδρο τον κ. Απόστολο Αλεξιάδη, πήρε την απόφαση να διαθέτει 1000 δολάρια κάθε χρόνο, τα οποία θα δίνονται σε μαθητή ή μαθήτρια που αρίστευσε στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας στο επίπεδο VCE, με την προοπτική ότι στις πανεπιστημιακές του/της σπουδές θα περιλάβει και το μάθημα των Ελληνικών Σπουδών.
Το σκεπτικό για αυτήν την απόφαση της Ποντιακής Κοινότητας είναι η δημιουργία κινήτρων για μαθητές και μαθήτριες να περιλαμβάνουν την Ελληνική Γλώσσα στις απολυτήριες εξετάσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και να συνεχίζουν τις Ελληνικές Σπουδές και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Όπως είναι γνωστό, ο αριθμός των μαθητών που περιλαμβάνουν την Ελληνική Γλώσσα στα μαθήματα που επιλέγουν για το Απολυτήριο του Λυκείου, γνωστό ως Victorian Certificate of Education (VCE), μειώνεται από χρόνο σε χρόνο, με αποτέλεσμα μόνο λίγα δημόσια σχολεία να την προσφέρουν στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η Ελληνική Γλώσσα είχε 1200 μαθητές και μαθήτριες στην τελευταία τάξη του Λυκείου, γεγονός που την καθιστούσε πρώτη μεταξύ των γλωσσών εκτός της Αγγλικής. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός κυμαίνεται μεταξύ 250 και 300.
Οι επιπτώσεις αυτής της πτωτικής πορείας στα προγράμματα Ελληνικών Σπουδών στα πανεπιστήμια της Μελβούρνης υπήρξαν καταστροφικές. Από τα πέντε πανεπιστήμια που πρόσφεραν προγράμματα Ελληνικών Σπουδών πριν από λίγα χρόνια, τώρα έχουν μείνει μόνο δύο, το La Trobe University και το Monash University, και αυτά με μειωμένο αριθμό φοιτητών, που καθιστά προβληματική τη βιωσιμότητά τους.
Το λυπηρό είναι ότι ως παροικία δεν έχουμε κάνει τίποτε για να αναστρέψουμε αυτήν την πτωτική πορεία στον αριθμό των μαθητών και μαθητριών που συνεχίζουν την επαφή τους με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.
Η απόφαση της Ποντιακής Κοινότητας για τη χορήγηση 1000 σε μαθητή ή μαθήτρια που συνεχίζουν τις Ελληνικές Σπουδές μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο και για άλλους νέους, αν υιοθετηθεί και από άλλους συλλογικούς φορείς, οι οποίοι είμαι βέβαιος ότι έχουν την οικονομική ευχέρεια να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο κάθε συλλογικός φορέας μπορεί να ακολουθήσει τα δικά του κριτήρια για την επιλογή των νέων που θα επιχορηγήσει, και για τη διάρκεια της επιχορήγησης. Θα ήταν ευχής έργο αν κάποιοι φορείς πρόσφεραν υποτροφία, με την έννοια ότι το ποσό που θα διαθέσουν θα δίνεται για κάθε έτος που οι φοιτητές θα παρακολουθούν τα Προγράμματα Ελληνικών Σπουδών, με άλλα λόγια, από ένα μέχρι τρία χρόνια.
Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε και τη βιωσιμότητα των Ελληνικών Προγραμμάτων, αφού θα δημιουργούσε κίνητρα στους φοιτητές να συνεχίσουν τις Ελληνικές Σπουδές στο δεύτερο και στο τρίτο έτος. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τα ευεργετήματα για τους φοιτητές, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να εντρυφήσουν εις βάθος στο μάθημα της Ελληνομάθειας.
Σε μια εποχή που το ενδιαφέρον της Αυστραλίας επικεντρώνεται στις ασιατικές γλώσσες, ως γλώσσες του εμπορίου, η ελληνική παροικία παραμένει αμέτοχη σε ότι αφορά το μέλλον της γλώσσας μας.
Για να επανέλθω στην εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής στην Ποντιακή Κοινότητα, το ποσό των 1000 δολαρίων το μοιράστηκαν ένας φοιτητής, ο Κυριάκος Βέλος, και μια φοιτήτρια, η Διονυσία Αναγνώστου, λόγω του ότι και οι δύο είχαν αριστεύσει στο μάθημα των Νεοεληνικών.
Οι βραβευμένοι φοιτητές, Κυριάκος Βέλος και Διονυσία Αναγνώστου, με τον Πρόεδρο της Ποντιακής Κοινότητας, κ. Σ. Κοροσίδη (αριστερά), την Δρα Μ. Ηροδότου και τον κ. Κ. Αμανατίδη

Πρόκειται για δύο θαυμάσιους νέους, ο ζήλος των οποίων για την Ελληνομάθεια συγκινεί και είναι άξιος επαίνου. Ο Κυριάκος, γιος του Βασίλη και της Δήμητρας Βέλου, εκτός από το ενδιαφέρον του για την ελληνική γλώσσα, έχει επιδείξει και μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική ιστορία. Η Διονυσία, κόρη του Δημήτρη και της Αναστασίας Αναγνώστου, είναι αξιέπαινη για την επίδοσή της στην ελληνική γλώσσα, όταν λάβουμε υπόψη ότι από την πλευρά του πατέρα της είναι τέταρτης γενιάς – η γιαγιά της, ελληνικής καταγωγής, γεννήθηκε στην Αυστραλία, και από την πλευρά της μητέρας της είναι τρίτης γενιάς.
Ο Πρόεδρος της Ποντιακής Κοινότητας, κ. Σπύρος Κοροσίδης, συγχάρηκε τον Κυριάκο και την Διονυσία, δίνοντάς τους Τιμητικό Δίπλωμα για την άριστη επίδοσή τους στις Νεοελληνικές Σπουδές, συνοδευόμενο και από το χρηματικό ποσό των 500 δολαρίων.
«Είναι τιμή μας», είπε ο κ. Κοροσίδης, «να βλέπουμε τα παιδιά μας της 3ης και της 4ης γενιάς να προοδεύουν. Εμείς στους δύο τιμηθέντες ευχόμαστε κάθε πρόοδο στους στόχους τους, και να γίνουν καλοί επιστήμονες ώστε να είναι καλοί και χρήσιμοι πολίτες στην ευρύτερη κοινωνία, τιμώντας το ελληνικό όνομα. Στους ευτυχείς γονείς των παιδιών τα θερμά μας συγχαρητήρια, και να νιώθουν υπερήφανοι για τα παιδιά τους, και τέτοιες διακρίσεις να παίρνουν πολλές».
Η Δρ Μαρία Ηροδότου, υπεύθυνη του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe, η οποία παρευρέθηκε στην εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής με τον σύζυγό της, Δρα Στέφανο Ηροδότου, συγχάρηκε τον Κυριάκο και την Διονυσία για την επίδοσή τους στις Ελληνικές Σπουδές και για το ήθος τους, και ευχήθηκε η πρωτοβουλία αυτή της Ποντιακής Κοινότητας να βρει και άλλους μιμητές στην ελληνική παροικία.

 ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ 
Πηγη:neoskosmos(Ομογενειακή ενημέρωση)
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah