Οι κοινωνικές σχέσεις της Σανταίας

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Οι κοινωνικές σχέσεις είναι φροντίδα της γυναίκας. Αυτή κά­νει επισκέψεις με αφορμή διάφορα ευχάριστα ή δυσάρεστα γεγονό­τα. Πηγαίνει σε ονομαστικές γιορτές, σε βαφτίσια, σε γάμους, σε πα­νηγύρια.
Επισκέπτεται τους γέρους, τους αρρώστους, κρατώντας πάντοτε στα χέρια "τ' αρρωστικά", κάποιο φυλαγμένο φρούτο, "χοσάφ'" (κομπόστα από αποξηραμένα φρούτα) ή κανένα ελαφρύ φαγητό για τον συνήθως ανόρεκτο άρρωστο.
Επισκέπτεται τις λεχώνες και δίνει ευχές στο νεογέννητο και τους φέρνει τα "παραμόνα", δώρο για την εξαντλημένη λεχώνα, συ­νήθως "τσιριχτά" - τηγανίτες πασπαλισμένες με ζάχαρη, ρυζόγαλο, χαλβά σπιτικό με αλεύρι, "χοσάφ'", καραμέλες.
Δεν άφηναν ποτέ μόνους τους λυπημένους χαροκαμένους. Τους έκαμαν παρέα κάθε μέρα. Σχεδόν όλο το χωριό πήγαινε για συλλυ­πητήρια και τους έφερναν και το "χατιρέπαρμαν", δηλαδή διάφορα πράγματα, όπως ζάχαρη, καφέ, τρόφιμα, αν ήταν φτωχοί και μαγει­ρεμένο φαγητό.
Στο σπίτι του πεθαμένου δεν μαγείρευαν σαράντα μέρες, αν αυ­τός που πέθανε ήτανε νέος. Όλο αυτό το διάστημα οι γυναίκες της γειτονιάς ή οι συγγενείς, τους κουβαλούσαν μαγειρεμένα φαγητά, όχι όμως κρεατικά.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah