Συγκίνηση στην Παναγιά του Πόντου

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

«Καμπάνες μεγαλόφωνες εις όλον τον κόσμον και μαζί μ’αυτές, νοερώς, και τα “τριανταπέντε σήμαντρα και δεκαοχτώ καμπάνας” της Σουμελιώτισσας δονούν τους αιθέρας και συνεγείρουν τους πιστούς εις πανήγυριν δημοτελή και ευφοσύνην εόρτιον!».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εμφανώς συγκινημένος προεξήρχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά της Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Σουμελά του Πόντου.
 
«Περάσαμε  “τη Παναϊας το ποτάμ” και ανεβήκαμε διά τρίτην φοράν εφέτος εις τις κορυφογραμμές της ορεινής και δασώδους Ματσούκας, εις το επιβλητικό και υποβλητικό φυσικό περιβάλλον του Όρους Μελά, εδώ “ψηλά σα επουράνια” ταπεινοί προσκυνηταί του σιωπηλού Θεομητορικού τούτου Σεμνείου», είπε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Πέτρος από την Εκκλησία της Γεωργίας και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, από τις επαρχίες του Θρόνου των «Νέων Χωρών».
Πλήθος πιστών – ανάμεσά τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ.Νικόλαος Ματθιουδάκης και η σύζυγος του κ.Βαρβαρίγου, Πρόξενος στην Αδριανούπολη – κατέκλισαν τον μικρό προαύλιο χώρο της ιστορικής Μονής η οποία βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε μια απόκρημνη πλαγιά του Όρους Μελά. Ένα παχύ πέπλο ομίχλης, που ανέβαινε από την κοιλάδα που ανοίγεται κάτω από την Μονή και την οποία διατρέχει ο ορμητικός ποταμός Πυξίτης, σκέπαζε το Μοναστήρι-σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού.


Νίκου Μαγγίνα και Νίκου Παπαχρήστου

πηγη:amen.gr
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah