Πέθανε ο Στάθης Ευσταθιάδης

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο του Ποντιακού Ελληνισμού, και όχι μόνο, αφήνει ο θάνατος του καταξιωμένου λαογράφου, συγγραφέα και ερευνητή, Ευστάθιου Ευσταθιάδη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών.
Ο Στάθης Ευσταθιάδης γεννήθηκε στην Κοκκινιά Κιλκίς. Ενα τυχαίο περιστατικό του μηδενίζει την όραση, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την πνευματική του άνοδο.
 Σπουδάζει Νομικά και Φιλολογία. Αναγορεύεται Διδάκτορας Νομικής το 1966 και καταξιώνεται ως ιστορικός και λαογράφος ερευνητής της ζωής του Ποντιακού Ελληνισμού. 
Εχουν εκδοθεί η μελέτη "Τα τραγούδια του ποντιακού λαού" από τις εκδόσεις Κυριακίδη, δεκαέξι θεατρικά-ηθογραφικά του έργα με τίτλο "Ποντιακό θέατρο" από το Φάρο Ποντίων.
 Εχει δώσει εκατοντάδες διαλέξεις (πάντοτε εκ στήθους) και συμμετέχει σε πνευματικά συμπόσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο διάστημα Σεπτέμβριος 1969 - Οκτώβριος 1970 σε συνεργασία με την πνευματική και καλλιτεχνική οργάνωση "Φάρος Ποντίων" γράφει και επιμελείται τις εκπομπές "Ποντιακοί Αντίλαλοι" για το Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας, όπου συμμετέχει και ο ίδιος τραγουδώντας, παίζοντας λύρα, διδάσκοντας και διευθύνοντας τη χορωδία του συλλόγου, η οποια συμμετέχει και αυτή στις ηχογραφήσεις. 
Για την όλη προσφορά του βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών το 1985 με Α' Βραβείο.

πηγη: taxalia.blogspot.com
Share
 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah