Γιατι το Βυζαντιο-Ελενη Γλυκαντζη-Αρβελέρ

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Μετά την προσπάθεια απομυθοποίησης των ηρώων έρχεται στο αρχαίο θέατρο ο αγώνας για την επιβίωση του μύθου.


Στο σχετικά ολιγοσέλιδο αυτό πόνημα για το Βυζάντιο, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ προσπαθεί να περιγράψει την αντίρροπη αυτή κίνηση που κατά τη γνώμη της χαρακτηρίζει την ιστορία της χιλιό­χρονης αυτοκρατορίας του μεσαιωνικού ελληνισμού.

Στο παρόν βιβλίο παρουσιάζονται οι σχέσεις της πολιτείας με την εκκλησία (αυτοκράτορα και πατριάρχη), του κέντρου με την περιφέρεια (Κωνσταντινούπολης και επαρχιών), του Βυζα­ντίου με τους πολυποίκιλους γείτονες του, φίλους, συμμάχους ή εχθρούς.

Οι συνοριακές συρρικνώσεις, οι δογματικές δια­μάχες, οι οτρατιωτικοπολιτικές αντιπαλότητες και οι άνισες κοινωνικές διαβαθμίσεις που ρύθμιζαν την καθεστηκυία τάξη εξηγούν τη δυσκολία της βυζαντινής κοινωνίας αλλά και της πολιτικής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Η πτώση της αυτοκρατορίας πρώτα στα χέρια των Σταυροφόρων (1204) και τελικά στους Οθωμανούς (1453) προλογίζουν την χαλεπότητα της μετέπειτα εποχής που θεμέλιο της ωστόσο μένει η πολύχρονη βυζαντινή εμπειρία: θρησκευτική, ιδεο­λογική και Βιωματική.

Απόηχος της ως τις μέρες μας μπορεί να θεωρηθεί η αμφίσημη σχέση των Νεοελλήνων με τη Δύση και με την Ανατολή, πρόβλημα της νεοελληνικής ταυτότητας



 
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορ­βόννης το 1967.

Το 1976, γίνεται πρύ­τανης του Πανεπιστημίου της Σορβόν­νης και καταγράφεται ως η πρώτη γυ­ναίκα πρύτανης στην μέχρι τότε ιστορία των 700 χρόνων του Πανεπιστημίου.

Στη συνέχεια ανακηρύσσεται πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης. Ήπιους, διετέλεσε Πρόεδρος του Πανεπι­στημίου Παρισίων, Πρύτανης των Πανεπιστημίων των Παρισίων, και Πρόεδρος του Κέντρου Georges Pompidou-Beau-Bourg. θεωρείται σήμερα από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη Βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέ­ξεων και ομιλιών ανά τον κόσμο.

Η εργογραφία της είναι ιδιαιτέρως σημαντική και παραμένει σημείο αναφοράς των μελετητών.



http://santeos-best.com/




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah