Οι πρόσφυγες του 1922

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

«Η καταστροφή η Μικρασιατική εξεταστέον αν δεν είναι μεγαλύτερα και από την πτώσιν της Κωνσταντινουπόλεως. Εις την πτώσιν της Κωνσταντινουπόλεως, το έθνος έμεινεν εις τας εστίας του, υποταγμένον και δούλον, αλλά έμεινε συνεχίζον την ζωήν του εις τας εστίας του, δεν έπαθε την συμφοράν αυτήν την οποίαν έπαθε...»

«Είναι γνωστόν, κύριοι, οτι η δεκαετής πολεμική μας προσπάθεια, η Μικρασιατική» καταστροφή και η συρροή ενός και ημίσεος εκατομμυρίου προσφύγων εις το έδαφος μας, εδημιούργησαν μίαν τρομεράν οικογομικήν κρίσιν εις την Ελλάδα. Αλλά, ο πλέον αίσιος οιωνός δια το μέλλον είναι το γεγονός οτι ο προσφυγικός πληθυσμός, ο οποίος, κατά τα πρώτα έτη απετέλεσεν εν βάρος δια την χώραν και δια τον οποίον συνεχίζονται να γίνονται πολλαί θυσίαι, ήρχισε να αποτελεί ενεργητικόν. Και αν σκεφθώμεν, κύριοι, το υπέροχον ανθρώπινον υλικόν, από το οποίοι συντίθεται ο πληθυσμός αυτός, δυνάμεθα να είμεθα βέβαιοι οτι η Ελλάς, με την σημερινήν σύνθεσιν του λαού της, δύναται να ατενίζει μετ' εμπιστοσύνης εις το μέλλον...»

Ελευθέριος Βενιζέλος (1928)

«Από δημοσιονομικής απόψεως η προσφυγική εγκατάοτασις προεκάλεσεν υπερβολικήν χρέωσιν του κράτους, τόσον εις το εξωτερικόν, όσον και εις το εσωτερικόν. Η χρέωσις αύτη επέτεινε, όπως ήτο φυσικόν, την οικονομικήν κρίσιν εις την Ελλάδα. Τα δυσμενή αυτά αποτελέσματα εις τα δημόσια οικονομικά βαθμηδόν υποχωρούν, διότι οσημέραι καθίσταται μεγαλύτερα η συμβολή των προσφύγων εις την ανάπτυξιν της οικονομικής ζωής του τόπου. Μεγάλαι εκτάσεις εξεχερσώθησαν, αι μέθοδοι της καλλιέργειας εκαλυτέρευσαν και ως εκ τούτου η γεωργική Οικονομία παρουσιάζει αξιοσημείωτον αύξησιν. Και εις την Βιομηχανίαν ακόμη, την Βιοτεχνίαν και το Εμπόριον παρατηρείται επίσης σοβαρά πρόοδος».

Αλ. Παπαναστασίου (1934)

«Εις όλους τους κλάδους της παραγωγικής δραστηριότητος, τα απασχολούντα κεφάλαια εμφανίζουν ουσιώδη αύξησιν. Εμπόριον, Βιομηχανία, Γεωργία, Οικοδομική εκινήθησαν ζωηρώς εις το κέντρον και τας επαρχίας, ιδιαίτερα δε εν Μακεδονία. Ο προσφυγικός κόσμος, όστις μέχρις εσχάτων ακόμη απετέλει βαρύ καθήκον, αρχίζει να μεταβάλλεται εις ενεργόν στοιχείον της παραγωγής, ωθούν ταύτην προς τα εμπρός, με ζήλον και δραστηριότητα...»

Αλέξ. Διομήδης (1924)

«Μολαταύτα το έθνος (με την Μικρασιατική καταστροφήν), όπως εις τόσας άλλας δοκιμασίας δεν ελύγισε και η συμπύκνωσις (με τον ερχομό των προσφύγων) αποτέλεσε την αφετηρίαν πραγματοποιήσεων, των οποίων η εκτίμησις εις την προοπτικήν του χρόνου που διέρρευσεν, είναι εξόχως αισιόδοξος - τώρα οπότε η χώρα δρέπει τους καρπούς της θαυμάσιας αυτής διασταυρώσεως, εις την σποράν και την γονιμοποίησιν των οποίων συνεμόχθησαν προσκομίζοντες την πείραν, την πρωτοβουλίαν, την ενεργητι­κότητα, το επιχειρηματικών των δαιμόνιον, τα προσφυγόντα εις την πατρίδα τέκνα ενός προηγμένου οικονομικού και κοινωνικού πολιτισμού, πού εζυμώθη, συνεμίχθη και ενίσχυ­σε τον ελλαδικόν».

Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (1972)



http://santeos-best.com/
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah