ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ (GUMUSHANE).

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Η πρωτεύουσα της επαρχίας της Χαλδίας, γνωστή παλαιότερα ως Θεία ή Καν.

 Αργυρουπολη 1932
Το όνομα της το απέκτησε στα 1846 και το οφείλει στα μεταλλεία αργυρού της περιοχής. Η πόλη γνώρισε με­γάλη ακμή από τα μέσα του 16ου αιώνα, όταν αναδείχθη­κε κέντρο της μεταλλουργικής δραστηριότητας και ο πλη­θυσμός της έφθασε τις 60.000. Από το 1723 άρχισε η λει­τουργία του Φροντιστηρίου της Αργυρουπολης .
Οι μεταναστεύσεις που ακολούθησαν την παρακμή των μεταλλείων, μείωσαν σταδιακά τον πληθυσμό της πόλης. Στα 1914 είχε μόλις 3.000 κατοίκους, από τους οποίους οι μισοί ήταν Έλληνες, ενώ λίγα χρόνια πριν ο αριθμός των κατοίκων ήταν διπλάσιος.
Εκκλησιαστικά ανήκε στη μη­τρόπολη Χαλδίας και είχε έξι ναούς και δύο σχολεία (Φροντιστήριον), Αρρεναγωγείο με πλήρη αστική σχολή και τρεις γυμνασιακές τάξεις και πεντατάξιο παρθεναγωγείο.
Στην πόλη λειτουργούσε και ο εκπαιδευτικός σύλλογος «Κυριακίδης» προς τιμήν του Αργυρουπολίτη δασκάλου του γένους, Γεωργίου Κυριακίδη. Μετά την Ανταλλαγή οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης εγκαταστάθηκαν στη Νά­ουσα, όπου μεταφέρθηκε και λειτουργεί η πολύτιμη βι­βλιοθήκη του Φροντιστηρίου.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah