Μπραβο στους Αδελφους Κυριακιδη

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Ο εκδοτικός Οίκος των Αδελφών Κυριακίδη, στη Θεσσαλονίκη, ξεπέρασε τη μεμψιμοιρία που κατατρώει σαν σαράκι, τις τελευταίες δεκαετίες, τους Πόντιους, και προχώρησε σε μια μεγάλη προσφορά προς τον ποντιακό Ελληνισμό, το πιο πιθανό με δαπάνη που έγινε και δεν θα εισπραχθεί. Οι αδελφοί Κυριακίδη κυκλοφόρησαν, σε επανέκδοση, δύο περιοδικά των Ποντίων, που είχαν αφήσει εποχή, όταν εκδόθηκαν.
Είναι τα περιοδικά, της Αθήνας «Ποντιακά Φύλλα» (1935-1938) και της Θεσσαλονίκης «Ποντιακή Εστία» (1950-1963). Η «Ποντιακή Εστία» επανεκδόθηκε το 1975 και συνεχίζει. Και τα δύο περιοδικά ήταν πανελλήνιας κυκλοφορίας και Παμποντιακής εκτίμησης.
Οι επανεκδόσεις είναι και στις δύο περιπτώσεις πολύ καλύτερες, στην εμφάνιση, από τις πρώτες εκδόσεις. Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε πολλή δουλειά και πολύ χρήμα. Κυρίως, όμως, χρειαζόταν πολλή αγάπη για τον Πόντο και τους Πόντιους, που αποδείχτηκε ότι τη διαθέτουν τα αδέλφια Κυριακίδη, με πρώτον τον Τάσο, που κατέχει και τις ανάλογες γνώσεις.
Τα περιοδικά αυτά, που είναι γεμάτα με πολλή και διαχρονικά ενδιαφέρουσα ύλη, κείμενα και φωτογραφίες, υπήρχαν — όχι πάντοτε ολοκληρωμένα — σε απρόσιτες βιβλιοθήκες. Τώρα δίνεται η ευκαιρία, με μικρή δαπάνη, να τα αποκτήσει κάθε ενδιαφερόμενος.
Μπράβο στους αδελφούς Κυριακίδη για το μεγάλο δώρο που προσφέρουν στον ποντιακό Ελληνισμό!
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah