Ο λογοτέχνης Βίκτωρ Σιβετίδης

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010


Ένας μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης, ο Βίκτωρ Σιβετίδης, συνεχίζει να πα­ραμένει σχετικά άγνωστος στην πατρίδα του, ενώ Ρουμάνοι και Γερμανοί δεν στα­μάτησαν ποτέ - μετά από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 - να έχουν σημαντικά έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων του. Οι ανιστόρητοι - συνήθως - που ανα­λαμβάνουν να γράψουν ανθολογίες της ελληνικής λογοτεχνίας τον αγνοούν, όπως αγνοούν και όλους τους άλλους (εκτός από 3-4) κορυφαίους Πόντιους λογοτέχνες.

Η έλλειψη γνώσεων ιστορίας δεν δια­κρίνει μόνον τους άλλους Έλληνες. Πολ­λοί Πόντιοι έχουν μεσάνυχτα σχετικά με τον πολιτισμό τους, με τη λογοτεχνία τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Ποντίων εκδρομέων, που επισκέφθηκαν τελευταίως την Αίγυπτο και που έγρα­ψαν μερικές σελίδες για την παρουσία του Κωνσταντίνου Καβάφη στην Αλεξάν­δρεια, ενώ δεν ανέφεραν τίποτε για τον μεγάλο Πόντιο στοχαστή Γεώργιο Σκλη­ρό - Κωνσταντινίδη και την παρουσία του στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Και αυτό, επειδή δεν γνωρίζουν.
Στην άγνοια και στην αδιαφορία οφεί­λεται και η απουσία του έργου του Βίκτωρα Σιβετίδη από την ελληνική πολιτισμική ιστορία.
Ο Βίκτωρ Σιβετίδης γεννήθηκε το 1915, στο χωριό Τιβίκ του Καρς (Καύκασος) και όχι στην Τάκβα.Σε ηλικία εφτά ετών ήρθε με την οικογένεια του στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Πηγή της Αξιούπολης Κιλκίς. Σπούδασε στο Διδασκαλείο της Θεσσαλονίκης, ενώ, παραλλήλως, ειδικεύτηκε στην ταρίχευση πτηνών. Έγραψε, μάλιστα, και το βιβλίο «Πρακτικός οδηγός ταρίχευσης» και πήρε γι' αυτό βραβείο ευρεσιτεχνίας.
Στη συνέχεια εργάστηκε ως δάσκαλος στα Διαβατά και στην πόλη της Θεσσα­λονίκης και γνώρισε από κοντά τα προ­βλήματα των απλών ανθρώπων.
Το 1940 - 1941 συμμετείχε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, στο μέτωπο της Αλβανίας, όπου τραυματίστηκε στο κεφάλι και, με το πέ­ρασμα των χρόνων, έχασε σιγά σιγά την ακοή του. Έναν χρόνο πριν πεθάνει, έλεγε στον γράφοντα: «Παναγιώτη, δεν μπορώ να γράψω ποίηση, γιατί δεν ακούω και η ποίηση είναι μουσική».
Τραυματίστηκε και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, πολεμώντας τους Γερμανούς και τους Έλληνες συνεργάτες τους μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ (Ελληνι­κού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού).
Μετά την απελευθέρωση καταδιώχθηκε από τους Χίτες και τους άλλους ακροδε­ξιούς παρακρατικούς και αναγκάστηκε να καταφύγει στο βουνό ως αντάρτης.
Μετά τον εμφύλιο, ακολούθησε τη μοίρα χιλιάδων Ελλήνων, που κατέφυγαν στις ανατολικές χώρες. Εγκαταστάθηκε στη Ρουμανία ως πολιτικός πρόσφυγας. Εκεί, ασχολήθηκε με τη συγγραφή, αισθανόμενος την ανάγκη να εκφράσει την κοσμο­αντίληψη του, το περιβάλλον του, το πώς ζει και πώς έζησε, τις σκέψεις του.
Τα βιβλία του έχουν αλληγορικό χα­ρακτήρα, γιαυτό και μερικοί κριτικοί τον ονόμασαν σύγχρονο Αίσωπο.
Εξέδωσε στη Ρουμανία τα παιδικά - μορ­φωτικά και λογοτεχνικά βιβλία:

«Το πρώτο ιχνχογράφημα»,

«Ο ήλιος και το καντήλι»,

«Με τον μύθο συντροφιά»,

«Ο μώρος»,

«Το παράθυρο μου»,

«Η θάλασσα»,

«Η ελιά»,

«Ο μαγικός καθρέφτης»,

«Ο χρησμός του Ορέστη»,

«Μύθι και επιμύθια»

Όλα, σχε­δόν, τα έργα του μεταφράστηκαν και κυ­κλοφόρησαν στα ρουμανικά, στα αγγλικά και στα σουηδικά. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τα βιβλία του είχαν τη μεγαλύτε­ρη κυκλοφορία στη Ρουμανία.
Για το έργο του γράφτηκαν πολλές κρι­τικές σε ξένα έντυπα και σε ελάχιστα ελ­ληνικά, όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 επέστρεψε για πάντα στην Ελλάδα.
Έγραψαν για το έργο του, κυρίως, αλλά και για τη ζωή του, οι εφημερίδες «Θεσσα­λονίκη», «Αυγή» και «Μακεδονία».
Έφυγε με το παράπονο του λησμονημέ­νου από τους συμπατριώτες του, τον Ιούνιο του 1985, αφού νοσηλεύτηκε για προβλή­ματα στους πνεύμονες, στο άσυλο «Άγιος Παντελεήμων» της Σταυρούπολης.
Την ίδια περίοδο, τα βιβλία του κυκλο­φορούσαν στο εξωτερικό και τα έσοδα πή­γαιναν στο ρουμανικό κράτος.
Ο Βίκτωρ Σιβετίδης υπήρξε πολύμορ­φο ταλέντο. Ασχολήθηκε με επιτυχία με τη ζωγραφική και με τη μουσική, και ειδι­κότερα με το βιολί.
Σημαντικό μέρος του έργου του πα­ραμένει ανέκδοτο, αφού ο γράφων και ο αδερφός του Βίκτορα, ο επίσης συγγρα­φέας Μάξιμος Σιβετίδης, δεν μπόρεσαν, παρά τις προσπάθειες τους, να το εκδώ­σουν, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Πάνος Γ. Καϊσίδης

Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Share
 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah